Jag får känslan att bröderna Wede är på väg bort

Det blev mycket riktigt som jag trodde: Hasse Eklund vänder tillbaka och tar hand om Falkenberg igen. Min kollega och chef Mikael Martinsson skrev klokt om det i sin krönika. Ett tryggt val av Falkenbergs ledning. FFF och Hasse kan köra vidare på det som Askebrand, Hasse och Henke byggt upp under några år. Som Eklund själv sa till mig i går så behöver han ingen längre startsträcka. Något som passar både honom och klubben. In i gamla rutiner och utveckla det som är bra. Fast där ligger också faran med valet av Eklund. Samtalade med några kollegor om det vid kaffemaskinen. Visst är det väl så att alla skärper till sig lite extra när en ny chef anländer? Spelarna, i det här fallet, är på tårna och vill visa att just de är värda sin plats i startelvan. Intensiteten på träningspassen höjs och alla är med och utmanar på samma villkor.

Nu kommer en gammal chef tillbaka med sina uppfattningar som bygger mycket på tidigare prestationer. Vissa av spelarna kan känna sig trygga och bli lite väl bekväma. De vet att de ändå har sin plats i laget. Det blir inte den där extra tändningen som jag tror är utvecklande.

Men det är bara att hoppas att Hans Eklund har tagit lärdom av sitt år i Kalmar och utvecklat sig själv som tränare. Succén från 2013 är historia nu och förutsättningarna är helt annorlunda. Upp till bevis för Eklund att han har det som krävs för att träna ett allsvenskt lag.

Dessvärre för FFF får jag känslan att Anton och Calle Wede är på väg bort från klubben. ”Det var bra för Falkenberg”, sa Anton till mig när jag frågade om Hasse Eklunds återkomst. Inte att det var bra för ”oss”. Det tillsammans att bröderna är oerhört målmedvetna och tar sin fotboll på största allvar talar för att de vill ta ett nästa steg i karriären. Precis som Henke Larsson. Flera allsvenska klubbar har anmält sitt intresse. Vi känner till Halmstad, men jag gissar (rena spekulationer från min sida) att mittenklubbar som Helsingborg, Norrköping och Örebro säkerligen är intresserade av bröderna. Och FFF kan knappast matcha de klubbarna rent ekonomiskt. De kan i stället locka med speltid, vidare utveckling och bärande roller i laget.

En eventuell förlust av Wedebröderna blir en rejäl snyting för FFF. Enligt mig var de nyckeln till att Falkenberg klarade sig kvar. De drev upp tempot, vågade hålla i boll, utmanade och producerade poäng. Deras inställning smittade av sig på de andra. Utan dem måste andra kliva fram. Framför allt behöver Falkenberg hitta en central mittfältare för att ersätta Anton. En frisk Christoffer Carlsson, en hungrig Johan Svahn och nytillskottet Kamal Mostafa är fullgoda ersättare till Calle.

Vad händer i Varbergs Bois? Alexander Mellqvist har tackat för sig och fler spelare kan lämna. Ekonomin är ansträngd. Kan de verkligen hitta fullgoda ersättare? Och framför allt, kan de hitta en målgörare igen? I en, på pappret, svag Superettan har ju Bois världens chans att göra en historisk stark säsong 2015. Med ett slagkraftigt lag kan de definitivt ta klivet upp i toppen. Men som sagt, då krävs ett par förstärkningar av klass.

Kommentarer om “Jag får känslan att bröderna Wede är på väg bort

  1. Jag håller med om att bröderna Wede har betytt mycket FF:s framgångar. Däremot tror jag man väljer att stanna kvar, att killarna tycker det är inspirerande att få fortsätta spela en dominerande roll i en omgivning man känner väl.
    En annan sak i sammanhanget: jag tycker det låter illa när s.k. agenter uttalar sig som om spelarna är rena handelsvaror, helt beroende av agenternas ekonomiska avvägningar. Jag vägrar tro att det är så, men det ser förbaskat illa ut.
    En tredje fundering: det måste bli slut på ”vardagsfusket” ute på plan! Alltså när spelare t.ex. lurar till sig frisparkar och inkast.
    (Jag utvecklar det lite på min blogg – christereirefelt.blogspot.se)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *