FFF måste hitta de rätta guldkornen

Hmm, jag står och vaggar från det ena benet till det andra när det gäller Falkenbergs FF:s upplaga 2017.
Som ni sett håller FFF-ledningen på att bygga upp ett nytt lag. Målsättningen är att studsa tillbaka omgående till Allsvenskan. När jag pratat med sportchef Håkan Nilsson lyfter han gärna fram året 2013 som förebild.

Då fick FFF ihop ett ungt och framfusigt lag med en hunger efter att vinna matcher och att utvecklas. Jag studerade truppen från den säsongen och visst var det ett helt gäng spelare i ”rätt ålder” som strålade samman. Viktor Sköld, 24 år, Per Frick, 21, Anton Wede, 23, Calle Wede, 23, Adam Eriksson, 23, Niclas Eliasson, 18, Johan Svahn, 25, och Dan Keat 26. De här spelarna var inte nöjda med att harva vidare i Superettan, de vill upp och vidare. Merparten tillhör numera allsvenska lag (nja, nu när Helsingborg rasade ur är många tillbaka i Superettan igen).

Från det vinnarlaget som förde upp FFF i Allsvenskan finns nu bara åtta spelare kvar. De är också tänkt som en sorts stomme till 2017. Det handlar om Daniel Johansson, Tobias Karlsson, David Svensson och Stefan Rodevåg. Plus Johan Brattberg, Johannes Vall (oklart om han blir kvar), Per Karlsson och Zlatan Krizanovic (också ett frågetecken). Håller den grundstommen fyra år senare? Nja, det känns tveksamt om du frågar mig. Mittbackarna Johansson/Karlsson har fått de två senaste åren förstörda av skador. Kan de verkligen skramla ihop sina kroppsdelar och hålla en hel säsong? David Svensson kanske kan trumma igång igen efter en jobbig säsong där han hade allt svårare att hänga med i det allsvenska tempot. Rodevåg är Rodevåg.

Vad har FFF-truppen mer att erbjuda 2017 då? Thomas Juel-Nielsen som helst vill bort och spela i en förstadivision. Linus Andersson, ung och lovande, men kan han ta steget? Kanske en ömtålig Tibor Joza. På mittfältet ser det ljusare ut. Enock Kwakwa, 23, Amin Nazari, 24, Hampus Svensson, 23, och Erik Zetterberg, 20 (siffrorna visar åldern nästa år) kan mycket väl bli vassa och tongivande Superettanspelare.

Men så klart måste Håkan Nilsson få in nytt och hungrigt blod i truppen. Först och främst en rutinerad och trygg målvakt.
Läs mer om det här:
Men även försvarare som kan kliva in och stabilisera backlinjen. Hade jag varit Håkan Nilsson så skulle jag snegla ett par mil norrut. I Varbergs Bois sitter rutinerade Pär Asp och unge Anton Liljenbäck på utgående kontrakt. Ett av Superettans bästa mittlås den gångna säsongen. Visst kan det bli en känslig övergång, men nästan ett tjänstefel att inte ställa en fråga till framför allt Liljenbäck.

På mittfältet behövs främst ytterspringare. Kvicka, offensiva och poängvana mittfältare. Kanske att Elfsborg kan öppna upp igen (förstod att de inte var pigga på att låna ut spelare när FFF låg i Allsvenskan) och att FFF kan hitta ett guldkorn där.
Och så klart krävs snabbhet i anfallet. Jesper Karlsson ser jag som förlorad för Falkenberg. Rodevåg och Edi Sylisufaj är ganska lika i spelstilen. Där måste FFF jobba in kraft, styrka och kvickhet.

Allt hänger så klart på vilka Falkenberg lyckas värva. Fjolårets värvningar föll platt. Nu måste Nilsson och de andra lyckas hitta fynd som kan spetsa till en i dag ganska uddlös trupp. Annars har jag väldigt svårt att se Falkenberg som ett topplag i Superettan nästa säsong.

Nästa ämne i bloggen? Troligtvis en analys av Varbergs Bois situation.
Eller om den svaga hösten av Varbergs inomhussporter.

2 kommentarer om “FFF måste hitta de rätta guldkornen

  1. Den kan ju handla om vinteridrotter. Det är ju trots allt snart december, Fotbollen kan vi ta i mars igen då våren närmar sig.
    /Bandylover

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *