Klarar FFF att ställa om?

Jag har funderat över Falkenbergs FF:s inställning till säsongen 2017. ”Vi ska tillbaka till Allsvenskan”, ”Vi vill vara med i toppen” och ”Jag ska göra allt för att hjälpa FFF upp till Allsvenskan igen” är uttalanden som vi kunnat läsa och höra.

Det måste väl vara första gången sedan början av 2000-talet som Falkenberg går in till en säsong med en uttalad målsättning att tillhöra toppen. Under sina år i Superettan (klev upp till 2003) var det aldrig tal om att vinna serien eller nå en allsvensk kvalplats. Först och främst handlade det om att överleva, rädda nytt kontrakt och spela vidare i finrummet.

Under Thomas Askebrands ledning etablerade sig FFF som ett stabilt mittenlag, men inte mer än så. Och inför succésäsongen 2013 var det ingen som tog ordet Allsvenskan i munnen, FFF hade ju nästan trillat ur Superettan året innan. Rollen som underdog fortsatte så klart i Allsvenskan.

Men nu går både styrelse, ledare och spelare ut och talar om toppen och Allsvenskan. Jag undrar hur föreningen ska tackla det. Det är en helt ny situation. Nu kommer plötsligt alla lag vilja slå det ex-allsvenska FFF. Och spelarna ska ställa om från slagpåse till favorit. Hur klarar de det mentala jättehoppet? Vad händer om serien inleds med en, två eller tre svaga insatser?

I min bok kan det likaväl bli ett fritt fall. Jag tvivlar på om laget med Hasse Eklund som ledare står rustat för den här förvandlingen om det börjar blåsa snålt. I så fall måste det in mer nytt blod i truppen. Karaktärer som kommer med en positiv känsla och säsong bakom sig. Erik Pärsson och Hampus Nilsson är två bra inköp. Mer sådana typer lär behövas.

Känslan i nuläget är att lag som Gefle, Helsingborg, Dalkurd, Öster, Örgryte och Gais står bättre rustade än FFF.

Men en låång försäsong återstår…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *